Slyngroser / Klatreroser

Klatrerose 'Flammentanz' Slyng, eller klatreroser, kan bruges til at beklæde hegn, stolper eller mure. Eller man kan lade dem klatre op i et gammelt træ og berige kronen med flotte farver og dufte. Roserne kan dog ikke selv klatre, de skal altid bindes op.

Anvendelse

De mest moderate rosensorter bruges ved små søjler eller pæle, eller en mindre pergola eller som espalier op af en mur, de kan også bruges som fritstående buske.

Gødskning

For et beskytte slyng,- klatreroserne mod vinterkulden er det vigtigt at dække rødderne med en frisk omgang rosenjord eller god kompost. Roserne skal igen gødes maj/juni. dog senest i midten af juli,.

Bio Rosen Gødning 6-2-8 (+2) 10 kg. kan købes på  Plantetoret.dk

Planteafstand

Beskæring

Beskæring skal foretages sidst på vinteren. Sygdomsramte grene skal fjernes helt og de ældste grene klippes bort. Sideskud beskæres, så de har 3-5 knopper

Roser ved søjler eller pergola. Beskær de længste skud, så de får forskellige længder, så opnår man blomstring hele vejen op af stolpen eller pergolaen.

Roser på espalier ved mur. Fjern de ældste grene, de lange skud bindet op, så vandret som muligt, da de derved sætter blomster i hele grenes længde. Ved en korrekt beskæring kan muren helt dækkes med blomster.

Plantesteder

Plantning ved husmure.  Ved plantning langs husmure, skal du være specielt opmærksom på 2 forhold.

  1. Jorden skal være ok,- ofte er jorden helt inde ved huset fyldt med affald fra byggeriet som mursten og mørtel. Alt dette skal fjernes og skiftes ud med noget god rosenjord
  2. Planterne må ikke tørre ud,- Det er ofte meget tør helt inde langs en husmur, da regnvandet bliver fanget af tagrender mv. derfor er det meget vigtig at roserne, plantes så langt fra muren at regnvandet rammer den muld roserne er plantet i.

Plantning ved træer. Man kan fint plante roser ved træer og derved opnå nogle blomsterrige trækroner mv. det kræver dog at det er mindre træer og træer som ikke som ikke skygger for meget. Fx er flere frugtræer, som æbler og pæretræer velegnet. træer som  Guldregn og Robinia kan også bruges. Roserne skal helst plantes sammen med træet, således deres rodnet dannes på samme tid. Det er vigtigt at roserne ikke tørrer ud og der skal holdes ekstra øje da træerne typisk vil trække mere vand end roserne.

Plantning ved pergola. Slyng, eller klatreroser er ideelle i en pergola. Gå efter sorter der bliver mellem 2½-3 meter høje.

Slyngroser / Klatreroser kan bestilles på Plantetoret.dk