Plantning af ROSER

Rose Når man planter roser er der mange forhold man skal tage højde for, så som jordbunden, placeringen ifht. sol/skygge. Valg af de rigtige sorter og meget mere. Læs her mere om plantning af roser.

Plantning

rosenbusk Placering
Rosernes foretrukne vokseplads er, hvor der er fuld sol, men der findes sorter som kan tåle at blive planet i både halv,- og helskygge.  Du kan læse mere om de enkelte sorter på Plantetorvet.dk

Jorden

Roser foretrækker en lidt leret eller normal dansk havejord, med en pH-værdi mellem 5 og 7. Har du en almindelig havemuld, kan du ved plantningen af roser tilføre lergranulat op til. 80 kg. pr. kvm. – afhængig af jordtype. Lergranulat kan bestilles på Plantetorvet.dk – Du kan også vælge at skifte jorden ud med nyt rosenjord, vi anbefaler Champost rosenjord m. ler.

Roser  kan lide af jordtræthed, dvs. at de ikke bryder sig om at blive plantet steder hvor der tidligere har været plantet roser, uden at man udskifter jorden. Skal jorden udskiftes anbefaler vi igen Champost rosenjord m. ler

Plantning

Selve planten skal plantes dybt, okulationsstedet skal være 5-10 cm. under overfladen. Har der stået roser på stedet før, skal jorden udskiftes i to spadestiks dybde. Bunden af hullet løsnes med en greb. Hvis du planter roser i en stiv lerjord, bør du iblande grus. Rødderne skal være jævnt fordelt i hullet og må ikke bøje op eller dreje rundt. Det er altid en fordel at forbedre den eksisterede jord, enten med lergranulat eller med rosenjord (se ovenstående)
Planter du barrods roser, skal du sikre dig, at de ikke tørrer ud. Du kan opbevare dem i en spand med vand, eller som minimum overdækket, så udtørring forhindres, mens plantehullet graves. Rosenbedet skal normalt ikke kalkes.

Planteafstand:
Bunddækkende roser 30-50 cm.
Storblomstrende roser 40-50 cm.
Buketroser 40-50 cm.
Buskroser 50-100 cm.

Se de forskellige sorter her: