Plantning af HÆK

Når du planlægger at plante en ny hæk, skal du gøre dig et par overvejelser. Som hvilken type plante du ønsker, hvordan forholdene er der hvor hækken skal plantes, om den skal stå som klippet eller uklippet hæk, hvor høj hækken skal være, samt hvor hurtig du ønsker hækkes skal være etableret.

Valg af hækplante

Det er vigtigt at man får valgt den rigtige hæk fra starten og der er mange forhold der skal tages hensyn til. Een af de første ting man bør overveje er om du ønsker en klippet eller en uklippet hæk, en uklippet hæk kræver typisk noget mere plads i bredden og skal passe ind i resten af haven. Skal hækken plantes hvor den grænser ind til en nabo, er det vigtigt at der opnås enighed med naboen om udseende, herunder valg af plantetype, samt sluthøjde mv. Det er langt at foretrække at der opnås enighed med naboen, så brug de diplomatiske evner her.. – Kan der ikke opnås enighed, er der lovgivning at hente på området også vigtigt at her – Hegnsloven

 

Plantning af hækplanter

For at opnå et tilfredsstillende resultat er det vigtigt at forberedelsen før plantningen er gennenført.  Vigtigt – Sørg for, at du har en let og porøs jord, og at der er et godt dræn, så planterne ikke kommer til at stå i vand. Har du en meget fed jordtype, vil det være en god ide at udskifte jorden i ca. 2  spadestiks dybde og bredde, med en mere porøs muld

Ved plantning i almindelig god dansk havejord, graver du en rende i ca. én spades bredde og dybde, efter en udspændt snor. Du udsætter ca. en meter planter i den givne afstand og holder fast i planterne, når jorden skubbes ned omkring rødderne. Planterne rettes til så de står pænt lige og på række. Jorden omkring planterne skal trykkes godt til, så der ikke kan komme luft ned til rødderne – det vil nemlig udtørre planterne. Planterne skal opbevares fugtigt. De skal også holdes fugtige under plantningen.

Opbevar planter fugtigt og gerne i skyggen.

  1. Udspænd snor
  2. Grav rende
  3. Plant ca. 1. meter planter
  4. Skub jord på rødderne, mens planterne holdes på plads
  5. Jorden trykkes til
  6. Planterne rettes til.
  7. Vand planter efter plantning
  8. Ret til og træd jorden ordentlig til.
  9. Vand regelmæssig så jorden holdes fugtig

 

Liste over de mest almindelige hækplanter egnet som klippet hæk:

Bøgehæk / Fagus sylvatica

Almindelig hækbøg, et af de mest almindelige og brugte hækplanter i Danmark. Gulbrune blade sidder vinteren over, når den holdes som klippet hæk.

Trives i Sol til skygge i en Alm. havejord. Meget hårdfør og vindfør.

Bestil her>>

Liguster / Ligustrum vulgare

Findes i handlen i flere sorter, de mest almindelige er sorten ‘Liga’ og ‘Atros’ . Sorten ‘Liga’ er måske den mest hårdføre, men lidt mere stiv og åben end ‘Atros’ som er den foretrunkne sort på de fleste arealer, hvor der en en anelse beskyttelse.  Læs mere om de enkelte sorter her

 Bestil her>>

Avnbøg / Carpinus betulus

Grålig bark og gule høstfarver. De tørre gråbrune blade forbliver vinteren over. Bruges i en alm havejord. Er mere stivgrenet en bøg og kræver oftere klipning end almindelig hækbøg.

Bestil her>>

Buksbom / Buxus sempervirens

Tætvoksende meget velegnet som uklippet hæk, Stedsegrønne aflange blanke blade 1 – 3 cm. Højtliggende tæt rodklump. Placeres i sol til skygge Trives på næsten alle jordtyper. Bør undgås på særlige vidudsatte steder. Buksbom findes også i flere sorter som er velegnet til hæk.

Bestil her>>

Cypres / Chamaecyparis lawsoniana 

Cypres er moderatvoksende, smal og tæt søjleformet stedsegrøn. Har spinkle, oprette grene og blå  bløde nåle Er fuld hårdfør.  Placeres på god muldjord helst ikke for vindudsat. Ønskes en grøn hæk anbefales Thuja.

Bestil her>>

Spiræa 

Hvis buketspiræa ikke holdes som klippet hæk bliver den til en bred busk. 2,5 m høj og 3-4 m bred Een af dens gode egenskaber er at den er meget blomsterrig, selv om den holdes klippet. Mange hvide blomster i skærme Maj-juni Sol – halvskygge Alm. havejord, også velegnet til uklippede, brede hække, 1-2 stk pr m. Bedst at klippe den umiddelbart efter blomstring og holde den studset i løbet af vækstsæsonen.

Bestil her>>

 

 

Fjeldribs / Ribes alpinum

Løvfældende opret busk op til 1,5 m høj, kan også bruges uklippet. Tæt forgrenet fra bunden. Har meget tidligt løvspring med lysende lysegrønne blade. Dekorative lysgrålige grene vinteren over.  Sorten ‘Dima’  er en hunplante, og bærer mange bær. Sorterne ‘Hemus’ og ‘Schmidt’ er hanplanter. Der kræves min. 15% hanplanter for at der kommer bær. Fjeldribs er skyggetolerant, vindfør og nøjsom.

Bestil her>>

Berberis / Berberis thunbergii

Berberis brugs hvis man ønsker en ugennemtrængelig hæk. Planten er tæt,  finkvistet, indtil 2 m høj, tornet busk. Små blade, med iøjnefaldene gyldne og røde høstfarver. Løvfældende. Gulorange blomster i maj. Placeres i sol til halvskygge, findes også med røde blade – Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’

Bestil her>>

Hækthuja / Thuja occidentalis ‘Brabrant’

Friskgrønne nåle, meget tæt vækst, velegnet til klippet hæk. Placeres i sol til halvskygge. Foretrækker en let leret jordtype, men klarer sig på stort set alle jordtyper, dog er det et krav at jorden er veldrænet. Kan blive brunlig i vindsiden, hvis de placeres meget vindudsat, tåler ikke havsalt.

Bestil her>>

Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

Nyere og mere frost resistent sort af storbladet kirsebærlaurbær . Kirsebærlaurbær er en stedsegrøn bladplante, med en Frodigt vækst, sorten ‘Caucasia’ kan blive op til 3 m høj.

Har smalle mørkegrønne blade.  Blomstrer i april måned med små hvide blomster.

Kirsebærlignende bær fremkommer efter blomstringen. Vokser i almindelig havejord. Afløser til sorten ‘Rotundifolia’

Bestil her>>

Naurhæk / Acer campestre

Robust og hårdfør plante. Løvet har gule høstfarver. Placeres i sol til halvskygge i almindelig havejord. Velegnet til klippede hække, kan tåle en del vind.

Bestil her>>

Sargentsæble / Malus sargentii

Bred, tætgrenet plante. Velegnet til både klippede og  uklippede hække, plantes med 2 stk pr m. . Får den frit vækstmuligheder kan den blive ca. 3 m høj og bred. Blomstrer i maj med hvide blomster, røde frugte, blomsterrig dog ikke som klippet hæk. Placering i sol i alm. havejord.

Bestil her>>

Taks til hæk / Taxus baccata

Stedsegrøn nåletræ, vækst varierer efter jordbund. Nåle oftest mørkegrønne. Placeres i sol til dyb skygge. Taks får røde frugter med et sort meget  giftige frø, som kan være farlig for børn og husdyr.

Bestil her>>

Tjørnehæk / Crataegus monogyna

Særdeles velegnet til hæk, robust og hårdfør og kan bruges over hele landet. Hvide let duftende blomster. Blomstre i Maj-juni. Placeres i sol til halvskygge  på en alm. havejord. Tjørn er hårdfør og vindfør velegnet til klippede hække.

Bestil her>>

 

Liste over de mest almindelige hækplanter egnet som uklippet hæk:


Bærmispel til hæk / Amelanchier lamarckii

Mellemhøjt, løvfældende busk, som kan blive op til 5-6 m højt og 2-3 m bredt. Blomstrer i maj måned. Små hvide blomster. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig næringsrig havejord. Middeltvoksende, søjleformet og fuldt ud hårdfør.

Bestil her>>

Buskpotentil / Potentilla fruticosa

Der findes mange sorter af Buskpotentilla som er meget velegnet til uklippede hække, de mest hårdføre er sorterne ‘Abbotswood’ (hvid), ‘Goldfinger’ (gul), men også mange af de andre sorter kan bruges. Buskpotentilla blomstrer om sommeren, skal placeres i fuld solog trives i en almindelig havejord.

Bestil her>>

Forsytia / Forsythia intermedia ‘Lynwood’

Mellemstor busk med opret smal vækst. Bliver efter 10 år ca. 2 meter høj. Meget blomsterrig med mørkegule blomster i april-maj. Placerse i fuld sol/halvskygge, i en alm. havejord.

Bestil her>>

Kirsebærlaurbær ‘Etna’ / Prunus laurocerasus ‘Etna’

Stedsegrøn bladplante. Bred kompaktvoksende op til 1,5 m høj. Nye blade er bronzefarvede. I udspring senere bliver de mørkegønne. Blomstrer i april måned med små hvide blomster. Kirsebærlignende bær fremkommer efter blomstringen. Meget velegnet som uklippet stedsegrøn hæk.

Bestil her>>

Snedrivebusk / Spiraea x cinerea ‘Grefsheim’

Graciøs busk. 1,5-2 m høj og bred Overdådig mængde af hvide blomsterskærme. Blomstrer i april-maj. Placeres i fuld sol på en alm. havejord. Meget velegnet som uklippede hække.

Bestil her>>

 Spiræa ‘Anthony Waterer’ / Spiraea x bumalda ‘Anthony Waterer’

Tæt, halvkugleformet busk. Ca 0,75 m høj og bred Røde blomster i skærme, blomstre i Juli-september. Placers i sol – halvskygge i en alm. havejord. Velegnet til lave uklippede hække

Bestil her>>

Surbær / Aronia melanocarpa ‘Aron’

Aronia har et blankt mørkegrønt løv, orangerød høstfarve og hvide blomster i skærme. Sorte spiselige frugter, som fuglene holder meget af . Blomstre omkring Juni. Placers i fuldsol til  halvskygge på en alm. havejord.

Bestil her>>

Syrenhæk / Syringa vulgaris

Busk, moderat spredende ved rodskud, 3-7 m høj. Lyslilla blomster i store toppe. Blomstre i maj-juni. Placeres i fuld sol  til  halvskygge, på en alm. havejord.  Hårdfør plante der er velegnet til uklippede hække.

Bestil her>>

 

Mykkorrhizza

Vil du gøre noget ekstra for din nye hæk kan du tilføre jorden noget ekstra Mykorrhiza – Mykorrhiza er naturlige svampe, som lever i symbiose med rodnettet og sikrer planternes næringsstof-optag og sundhed, den forefindes naturligt i jorden og en større konsentration vil opbygges nu længere planterne står der. – men man kan snyde lidt og tilføre et Mykorrhiza produkt som MYCOPLANT©

MYCOPLANT optimerer vilkårene ved nyplantning af træer, hækplanter, buske,  samt ved udlægning af rullegræs mm.

• Giver stærkere, sundere og større planter med et vidt forgrenet rodnet.

• Øger optagelsen af vand og næringsstoffer for planten.

• Øger tolerancen overfor tørke, stress, plantesygdomme og insektangreb.

Bruges med fordel ved beplantning i nye haver, grønne anlæg, byggepladser mm. hvor jorden har dårlig kvalitet.

Dosering:

Til hæk/barrods planter: 50 gram pr plante – 1 spand pr. 30 meter ca.

Emballage: 6 kg spand

Bestil her>>