Kalenderlys i mørket og potteplanter i vinduerne

Signe_Wenneberg_150 Kalenderlys i mørket og potteplanter i vinduerne

Vi nærmer os julen og har tændt kalenderlyset. Min søn har i år sat det i et pyntegræskar. Det holder næppe alle 24 dage, men så kan det udskiftes undervejs. Vores vindueskarme er fyldt med pyntegræskar, julepynt, perleplader, stearinlys, friske blomster, særligt fine røde grene, løg fra hyacinter og amaryllis, hvor flotte blomster titter frem. Her er ingen sukkulenter. Og ganske få potteplanter. Det er virkelig dumt, men jeg er kommet fra det med at have planter indenfor (ud over de mange pelargonier, jeg har til at overvintre i kældervinduerne). Jeg synes nu ellers, at stueplanter er hyggelige, og at have dem i vindueskarmen er en gammel, dansk skik, der er værd at bevare.

Min ellers moderne mor har potteplanter, der stammer helt tilbage fra min mormors og min mormors mors tid. Da hun for noget tid siden kom på hospitalet, sagde hun som det første til min bror og mig: – ”Blomsterne blev vandet i går, så det behøver I ikke at gøre”. Det er kærlighed! Kærlighed til de planter, man lever med. Det er sjovt, hvordan alting får en renæssance. Hvem havde troet, at det skulle blive moderne at strikke igen? Hvem havde troet, at det at få et staudebed skulle blive unge familiers drøm? Og hvem kunne vide, at det nu igen er sagen at have potteplanter i vindueskarmene?

Her op til jul kan det være tiden til at gøre status over de potteplanter, man har fået samlet sig. Er der en hæslig yuccapalme, en stakkels pelargonie i en plastbøtte, en irriterende svigermors skarpe tunge, som ikke vil dø? Kig også på planter i opgangen eller kælderen. Gør kort proces! Smid ud. Og lav nogle fine vindueskarme her op til højtiden, hvor du sikkert skal have gæster og være hjemme i stuerne. Køb enkelte nemme planter, gerne nogle, du kan plante ud i haven senere. Stil potterne væk fra fjernvarme og kakkelovne. Glæd dig over, at du kan have planter inde, når du ikke kan plante ude.

Potteplanter kan pynte mere end de fleste juledekorationer. Og der kommer meget med hjem fra fritter og børnehave ved jeg af erfaring. Hvis røde bånd, ler og gran ikke skal stå alene som dekorationer hjemme hos dig, så prøv at lave dekorationer med oasis (der gøres vådt), mos (duppes, sprayes), kastanjer, nødder, små æbler, stedsegrønne grene, bark, snebær og andre hvide naturmaterialer, juleroser, asters og nelliker (holder i dagevis i dekorationer). Brug kantebånd, blonder, knapper, perler, perleknappenåle, små similistene, hvide stearinlys, papirklip af nodepapir, gamle breve, udenlandske aviser. Farv nye hvide blonder med te, så det ser gammelt ud. Du kan købe sølv og guldspray og andet glimmer i hobbybutikker.

Når det er slut på pyntegræskarret med kalenderlyset om en uges tid, så laver vi en ny lysholder. Nu med glimmer. Og om lidt går jeg ud i regnen og blæsevejret for at finde fine efeu og stedsegrønt som jeg vil binde på en grøn bøjle som en krans og sætte på døren. Man kan gøre meget godt med grønt her i den mørke tid.

Denne uge i haven

-Grønkål, rosenkål og palmekål står smukt tilbage i køkkenhaven. Den kan spises og bruges til dekorationer og buketter

· Klip efeu nu. Brug afklip til kranse og pynt op trappen. Flet også kranse af stedsegrønne grene fra haven. Hvis du ikke har brug for flere hjemme, så brug en krans som en god værtindegave

· Lav opstillinger med græskar, appelsiner, citroner, lime og nelliker. Det er god vinterpynt, der ikke bliver julegrimt

· Græskar tåler ikke nattefrost, så de skal inden døre. Måske ind på bordet i entreen

· Er der dyr i haven – kaniner og høns – må der varmes om dem og tætnes med halm. Høns hader træk

· Fuglene fodres dagligt – hvad enten man har have eller bor på 5. sal med altan

· Kig til dine pelargonier i kælderen/gæsteværelset. De skal kun have vand tre gange på en vinter. Men må ikke tørre totalt ud

· Grav en klump persille op fra haven og stil den lunt i et hjørne af drivhuset, det bliver du glad for senere

· Nye kameliaer kan overvintre i haven. Jeg har to i haven og for en sikkerheds skyld også nogle, jeg sætter i drivhuset i store potter. Af dem tager jeg en enkelt ind i stuen, så det passer med røde blomster til jul

TIP

God gammeldags fuglemad

Da jeg var barn ude på landet, lavede vi fuglemaden selv. Og det gør vi stadig. Det er meget billigere end at købe den. Du skal bruge 1 kilo margarine, svinefedt, palmin eller andet fedt, som du smelter i en gryde og tilsætter ½ kilo rester af havregryn, rosiner, æblestykker/skræller, tørrede bær og alle slags frøsorter (egen avl eller købt). Før blandingen er kold og fast, kan du hælde den på grangrene fra juletræet eller i barkstykker, kokosskaller eller – til nød – yoghurtbægre, som du hænger op i grene ud for vinduerne. Det er vigtigt at hænge alt foder op i luften. Der er ræve, rotter, mus og andre dyr, som vi ikke vil fodre i haven. Man må endelig ikke give fuglene grød, der kan klistre næbbet sammen. Salte og krydrede ting duer heller ikke. Men ellers kan alle rester fra køkkenet lægges på fugebrættet. Småkager er ikke det mest nærende, men fuglene skal jo også mærke, at er jul, så ud med dem – de er væk på et øjeblik. Nødderne var der måske også overskud af, så lad fuglene få dem.