Gartnerens havetips uge 34

græs med microkløver
Skal du bruge en flot grøn plane hele året, er græs med kløverblanding måske en løsning

August og første halvdel af september er et rigtig godt tidspunkt at så en græsplæne på. Så trænger din plæne til en omlægning, er det nu du skal i gang.

I skrivende stund regner det dog en del, men når der kommer et par dage med tørvejr er det fint.

Lad plænen være urørt til du går i gang, fræser du inden regnvejr suger jorden rigtig meget vand til sig.

Omlægning: Klip plænen helt ned, gerne 1-2 cm’s højde. Fjern afklippet.

Nu fræser du jorden så der ikke er jordknolde. Mens du planerer med en skovl træder du jorden til. Planer først den ene vej, derefter på tværs af første retning.

Nu river du plænen så den bliver mere jævn og du får fjernet affald. Har du svært ved at få det helt jævnt kan du binde et tov i en palle der vender på hovedet og så trække den over arealet til du er tilfreds med resultatet.

Til sidst sår du frø med ca. 3 kilo pr. et hundrede kvadratmeter. Køb kvalitetsfrø selv om det er kostbart, frøenes kvalitet bestemmer hvor fin en plæne du får. Og vil du det rigtig godt, så køb en blanding med micro kløver (billede). Kløveren samler kvælstof fra luften og er med til at holde din plæne flot grøn.

 

Du kan også nøjes med at renovere plænen. Lån en plænelufter/vertikalskærer og som med omlægning, starter du med at klippe plænen ned. Kør først den ene vej systematisk, riv og fjern affaldet inden du kører på tværs. Også dette affald fjernes.

Er der meget få græsplanter i plænen bør du efterså. Er plænen meget ringe kan det være nødvendigt at bruge 2 kilo pr. kvadratmeter, oftest er 1 kilo nok.

Er plænen meget ujævn kan du topdresse . Læg 2-3 millimeter jævnt på og riv med en løvrive så jorden kommer ned mellem græsstråene.

Slutteligt kan du gøde med en god plænegødning, ca. 2 kilo pr. 100 kvadratmeter.

Anlægsgartner Arne Biering
Arne Biering