Frugttræer og buske etablering


Når du modtager dine nye frugtplanter er de pakket tæt sammen så fragten bliver ikke bliver dyrere end nødvendigt og så planterne støtter hinanden så de ikke vælter rundt under transporten.

Når planterne pakkes ud skal du være opmærksom på at grenene på planten ikke hænger fast i hinanden, grenene knækker let hvis de hænger fast i noget. Derfor bør du sikre hele plante toppen er fri fra andre planter inden du trækker den op og i nogle tilfælde kan det være en fordel at skære embellagen op så planterne kan trækkes forsigtigt ud af siden.

Kontroller altid den medfølgende følgeseddel at alle planter er der og i de størrelser og kvaliteter der står og at alle varerne er der. Der kan være planter der er rettet ned i antal eller rettet ned til 0. Planter der er ikke kan leveres vil ikke blive trukket på din konto eller blive faktureret. Årsagen til manglerne kan være at pågældende planter kan være udsolgte og ikke kan skaffes eller det kan være planter der ikke har været klar til pakning og kan efter aftale sendes senere.

Er der efter gennemgangen af de modtagne planter forhold der ikke er tilfredsstillende, skal du kontakte os på Plantetorvet.dk på mail: [email protected]

Når du har kontrolleret planterne stilles planterne så de er lette at holde opvandet, de må gerne stå i skygge hvis det er muligt så tørrer de knapt så hurtigt ud.

Nogle planter har svært ved at signalere at de mangler vand, prøv at mærke på jorden i klumpen.

Du kan evt. Sænke klumpen på en plante under vand og lade den blive der 20 min, derefter tager du den op og nu er den helt opvandet og du kan vurdere hvor meget en opvandet plante vejer.

Vær opmærksom på at planter der står oven på jorden i potte eller klump hvis det er tørt, varmt eller blæsende maximalt kan rumme vand nok til 1 dag.

Planterne bør plantes hurtigst muligt planter med potte eller klump bør plantes inden for en uge.

Plante bedet gøres klar.

Planterne klump sænkes under vand i 20 min.

Planterne fordeles rundt i bedet,  ( oven på jorden i potten eller klumpen )når de står som du gerne vil begynder du at plante og fordeles i bedet.

Der graves et stort plantehul 2-3 gange så stort som planteklumpen.

Plantning.

Fjern potte / pose er der net eller lærred omkring klumpen klippes der fri omkring basis så stamme / grene kan udvikles indtil nettet / lærredet er nedbrudt (få år ) fjern ikke net eller lærred.

Frugttræer

Her bankes der en pæl fast i bunden af plante hullet der fyldes jord tilbage i hullet så når planten sættes i hullet er klumpen 5 cm under jord nivau. Der fyldes op med muld der trædes til der fyldes efter med muld til der mangler 3 cm.Den sidste del af hullet fyldes op med vand og der fyldes efter til mulden i hele plante hullet er gennem vandet.

Træet bindes til stokken med KOKUSBÅND eller SIKKERHEDSSELE, det sikres at stok og træ ikke kan skure mod hinanden og hermed skade træet, ved at sætte afstands klods mellem eller tvinde kokus båndet.

Frugtbuske

Potten fjernes, der fyldes muld i bunden, planten stilles i plantehullet så klumpen er 5 cm under jord nivau, der fyldes op med muld der trædes til der fyldes efter så der mangler 3 cm i at hullet er fuld, hullet fyldes op med vand og fyldes efter ind til mulden i hele plantehullet er gennem vandet. klumpen.

Bedet / plantehullet vandes efter behov i en vækstsæson.

læs mere om vanding her>>

Grav ( evt med en planteske eller lignende ) et lille hul i kanten af plantehullet og hullets dybte og mærk om mulden er fugtig mærk om planteklumpen er fugtig, er der tørt /eller er klumpen er tør vandet der grundigt. Vand ikke hvis der ikke er tørt.

Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld og i takt med rødderne vokser ud i jorden jo mindre bliver vandings behovet

I tørt, varmt og blæsende vejr samt når nyvæksten er stor bør du holde meget øje med planterne, husk når planterne står oven på jorden er der kun vand nok i klumpen til en dag.

En plante der bliver tørkestresset kan stoppe sin vækst helt eller delvis i længere tid op til flere år. Det vil også sige at planten er længere tid om at gro fast i bedet så den kan klare sig selv uden vanding.

Så optimal vanding i  starten og i den første vækstsæson er meget vigtigt.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1 august, så derfor er gødning ikke nødvendigt ved efterårs plantning med ved forårs plantning bør der gødes ( med feks. BIO HAVEGØDNING ) efter plantningen.

Er der planter der ikke vokser som forventet eller dør vil vi gerne høre fra dig så snart du konstanter dette så vi kan finde en årsag / løsning. Det kan være en stor hjælp for os hvis du kan maile et par billeder der viser problemet

Det er vigtigt du sætter dig ind i vores vejledninger så planterne håndteres korrekt.

Vi har gro garanti på vores planter som betyder at vi garanterer at vi leverer vitale og livskraftige kvalitets planter som ved korrekt håndtering etablerer sig og gror hos dig. Hvis der er planter der ikke gror og etablerer sig sender vi nye planter.