Stauder, Stauder

Sankthans urt

Billede: Sedum Matrona.jpg Midsommerfesten er vel overstået og nærmest glemt, og nu står sankthansurten flot og festlig med masser af små bitte blomster samlet i skærme. Bierne sværmer om de nektarfyldte blomster, og når man stikker næsen tæt nok på,…

Learn more

Bunddækkende Stauder

Bunddækkende stauder

Bunddækkende stauder Stauder er urteagtige planter, som ofte visner væk hvert efterår, for igen at skyde frem det efterfølgende forår. Der findes alligevel stedsegrønne stauder, som ikke visner væk om vinteren, og de er særdeles velegnede som bunddækkende planter.
Der er ingen grund til at jorden under buske og træer skal stå bar. Mange stauder er særdeles velegnede kom bunddækkende planter eller planter til forkanten. De fleste er meget dekorative med blomster eller spændende blade. Trods det faktum, at planterne visner ned om vinteren, har de en særdeles vigtig funktion gennem hele havesæsonen – de holder uønsket ukrudt væk og pryder haven endnu mere.

Learn more

Staudebedet

Staudebedet

Staudebeddet Holdninger til, hvordan havens bede skal se ud, er der masser af. Havearkitekterne har hver især holdninger til, hvordan de flotteste haver ser ud. Har man lyst til at være plantesamler, og har man samtidig interesse i at se mange blomster i haven, er stauderne et godt sted af starte.

Learn more

Få smukke krukker med stabile stauder

Få smukke krukker med stabile stauder

 

Udbuddet af stauder er størst om sommeren, men der er muligheder året rundt.

Lav en staudehave i krukker
Selv om du ikke har have, kan du sagtens have de klassiske stauder i din nærhed, for mange trives godt i krukker. Af de klassiske stauder er det bl.a. kæmpemargerit, lupin, lobelie, ridderspore, salvie og daglilje, der kan gro i krukker.
Vælger du stauder med forskellig blomstringstid og supplerer med forårsløg, kan du næsten have blomster året rundt.

Learn more

Stauder

Stauder og stenplanter

Stauder og Stenplanter Disse planter er flerårige med enårig top. De findes i et uhyre stort sortiment og kan skabe liv og farver i haven fra tidligt forår til langt hen på efteråret. Og det er let at finde egnede steder at plante dem, dels varierer de meget i størrelse, og dels egner nogle sig til sol, andre til halvskygge og en del gror også fint i helskygge. Ligeledes kan der findes sorter til alle jordarter.

Learn more

Staudernes forårsbeskæring

Staudernes forårsbeskæring

Staudernes foråsbeskæring Hvad skal man gemme?

Det er kendetagnet for stauder at de visner ned om vinteren, med mindre de er vintergrønne, altså overvintrer med grønne bladdele. De fleste stauder har en overjordisk klump af mange små skud, som det efterfølgende forår bryder og giver blade, stængler og blomster. Nogle går helt ned, så der slet ikke er spor af at der kommer en ny plante. Det er derfor heller ikke alle stauder, som bevarer sin visne top gennem vinteren. For dem gælder reglen om at lade dem være om efteråret ikke. Stauder, der helt visner ned må man selvfølgelig godt ”rydde op efter”.

Learn more

Beskæring af prydgræsser

Beskæring af prydgræsser

Beskæring af prydgræsser  

Tidspunkt for beskæring

Der er flere årsager til at vente med at klippe prydgræsserne ned til om foråret. Især har det afgørende betydning for de store græsser, at de ikke klippes ned om efteråret. De kraftige stængler er ofte hule og vil ved nedklipning fyldes med vand, som i frostvejr vil sprænge stænglerne med risiko for at skade rodsystemet.

Learn more