Buske

Planter til overvintring

Trods to vintre med hård frost og masser af snedække, har nogle haveejere stadig – eller igen – planter, der skal vinterbeskyttes. Det kan være planter med oprindelse fra Middelhavet eller store stueplanter, der har nydt godt af frisk luft…

Learn more

Buske

Haven i brand

Når dagene bliver kortere og nattens temperatur lavere, tryller mange af vores buske og træer. De ændrer farve nærmest hver dag! De grønne farvekorn i bladene bytter plads med rødkorn og gule nuancer opstår. Planterne trækker deres næringsstoffer tilbage til…

Learn more

Havens Buske

Artikel – Havens prydbuske

 

Her er der tale om en uendelig stor gruppe planter, som varierer i størrelse, form, væksthastighed, blomstring og meget andet.

Nogle er dværgbuske med lav og tæt vækst, andre bliver middelstore og er oprette og risede eller måske overhængende i grenene. Og der er prydbuske, som kan vokse under så at sige alle forhold, skygge, sol, tør jord, våd jord, i læ eller i blæst, under større træer, i sur jord og i kalkrig jord.

Der er blomstrende buske, bærbærende buske, en kombination af begge dele, og buske med pragtfulde høstfarver eller løv, som er grønt, hvid- eller gulbroget, rødt eller gult. Buske med stedsegrønne eller meget karakteristisk formede blade, med spiselige frugter, og med giftige. Nogle blomstrer om vinteren, andre i det tidlige forår eller i løbet af sommeren, og nogle om efteråret, altså rummer prydbuske en rigdom af muligheder, når der skal vælges planter til haven.

Learn more

Hortensia

Hortensia – Hydrangea

Hortensia – Hydrangea

Hortensia - Hydrangea En af havens mest populære planter, som med sine helt fantastiske blomsterstande pryder haven over en lang periode fra juli måned og helt indtil frosten kommer.

Historien bag ordet Hydrangea er interessant, da det kommer fra græsk, hvor hydor betyder vand og angeion betyder kar. På den baggrund kan man altid huske, at Hydrangea er meget vandkrævende.

Learn more

Buksbom

Gødning af buksbom

Buksbom Buksbom som hække eller plantet ud i havens bede

Alle planter bruger rodsystemet til at forsyne de overjordiske dele med gødning og vand. Rødderne på buksbom er lyse, kraftige og der er mange af dem, men de ligger meget øverligt. Dvs. de søger sjældent dybt ned i jorden, ligesom et egetræ gør.

Learn more

Buksbom

Formklipning af buksbom

Formklipning af buksbom Hvorfor er buksbom så velegnet?

Buxus, som er det latinske navn for buksbom er en meget anvendt plante, når der skal bruges formklippede stedsegrønne planter. Det er især den småbladede type af buksbom, som egner sig til at klippe i. Årsagen er, at buksbom er en robust, hårdfør og nem plante at have med at gøre. Den forgrener sig godt, vokser moderat og kan trives i både fuld sol og halvskygge. Når blot buksbom får vand og gødning nok, kan det blive til meget gamle planter i haven.

Learn more