Jordtræthed


Jordtræthed

Jordtræthed er noget der forekommer hos nogle få plante familier og i vores haver er det overvejende rosen familien ( der til gengæld har mange familie medlemmer ) der kan volde problemer.

Jordtræthed ses når der fjernes en gammel plante og der plantes en ny plante af  samme familie, samme sted.

Samme familie kan være hvis der plantes en rose eller cotonaster under eller efter et æbletræ, de er i samme familie og de nyplantede vil her mistrives hvis de ikke får tilført frisk jord.

Hos rosen familien er det nematoder ( meget små orme ) og typer af stråle svampe der ser ud til at være problemet.

Løsninger på problemet.

Den nemmeste løsning er at grave et stort plantehul og plante i rosenjord, planteskolejord eller plantejord.

Der kan også findes jord et andet sted i haven hvor der ikke har voksen medlemmer fra rosen familien, jorden kan nu bruges til at fylde plantehullet op med og hermed plante den nye plante i. Den gamle jord kan udmærket dække hullet hvor den nye jord er taget, her er ingen rosen planter og den trætte jord vil hurtigt miste sin træthed.

Ved udskiftningen af jorden i plantehullet vil planten kunne nå at etablere sig inden der når den gamle inficerede jord og det vil normalt give et udmærket resultat.

En anden fremgangs måde er at rydde de gamle rosenplanter og så tagetes i bedet i et år ( ingen ukrudt imellem ) og herefter plante rosenplanterne.

Holdes jorden sort, helt uden planter et år vil dette også minimere problemet.

Kompost er med til at undertrykke jordtræthed samtidig med det tilfører gødning. Kompost kan indeholde meget lidt gødning eller flere gange dødelig dosis så det er vigtigt enten at bruge komposten oven på jorden eller max 30 % kompost  iblandet plantejorden.

facebook comments:

 • Anette Præst Nielsen

  Hej.
  Måske kan I hjælpe med et svar her. Jeg er stor Dahlia tilhænger og har i de sidste 8 år haft omkring 40 forskellige sorter Dahliaer i min (forholdsvis) lille have.De første mange år blev planterne op til 1,5 m høje – altså de sorter der var til den højde, – og på trods af snegle, regn, tørke osv. groede de fint og stod flot lige til efteråret. Men de sidste par år, har været stor skuffelse. Mange når slet ikke at komme frem, bliver lave og “pjuskede”, er hurtigt færdige og visner. At mange blev spist af dræbersnegle har jo ikke noget at gøre med jorden, men jeg har gødet hvert forår med kompost jord i et tyndt lag. Komposten er enten fra vores egen kompostdynge eller fra genbrugspladsens kompost. Nu er mit spørgsmål: Er jorden udpint efter de mange år med samme plante? Eller er det mig, der har behandlet den forkert og kan måske nå at rette op på den, inden det kommende forår?
  Venlig hilsen
  Anette Præst Nielsen
  Ps: En lille kompliment til jer for utrolig fin service, da jeg bestilte syrenplanter og en rose i efteråret. Meget fine kraftige planter. Tak for det.

  March 17 2013
  CommentsLike