Plantning og beskæring af unge frugttræer

Plantning og beskæring af unge frugttræer I de gamle frugthaver ude på landet står store, flotte krogede frugttræer ofte stadig. Hvert år fyldes de med kilovis af frugter. Så mange frugter at der er nok til både beboere, naboer, høns og hele egnens fugle. Disse gamle frugttræer er ikke særlig plukkevenlige og det er nødvendigt at bruge lange frugtplukkere eller samle frugten fra jorden.

Faktisk var det frugtavlerne, der indførte andre grundstammer at pode f.eks. æbler på. I stedet for de normale vildstammer, indførte man stammer, som hæmmer toppens vækst, så træet ikke bliver så højt og dermed mere rationelt at plukke fra.

Flere træer i et

Faktisk består frugttræet af to træer. Roden og ca. 10 cm op ad stammen er det grundstammen. Resten af stammen og kronen er det den sort, som man har valgt. I planteskolen planter man grundstammer ud om foråret. Grundstammerne bliver okuleret (podet) om sommeren med de sorter, man ønsker. Året efter klippes grundstammens top af og den podede sort vokser op og bliver et træ.

Frugttræer som prydtræer

I havecentrene kan man købe frugttræer, som er produceret i potter. Træerne er podet i marken og står der til de er 1-2 år gamle. Det sidste år står de i potter, hvor kronen formes til et pænt prydtræ med ofte 5 grene i kronen eller mere.

Beskæring af unge frugttræer

Når man vælger at plante frugttræer i haven, placeres de ofte, hvor alle kan se det. Midt i græsplænen, foran huset eller ved siden af legehuset. Det gør derfor ikke noget at træet er kønt at se på. Et træ med mange grene i kronen vil hurtigt blive et tæt og kønt træ, så det er der jo ikke noget i vejen for. Ønsker man imidlertid at få et frugttræ, som giver masser af dejlige frugter, er der for mange grene. Træet har ikke mulighed for at bære dejlige frugter, når der er for mange grene i et forholdsvis lille træ.

Det er altså nødvendigt at udvælge 3 førende grene i toppen af det nyindkøbte frugttræ. De overskydende grene klippes helt ind til basis af stammen i et snit, som har så lille en såroverflade, som muligt.

Tidspunktet for beskæringen kan være umiddelbart før plantningen af frugttræet eller efter det første år i haven. Det er ofte en god idé at gøre det med det samme, da man ellers risikerer at glemme det.

Safttrækkere

Mange unge frugttræer har små, tynde sideskud langs stammen og lige under kronen. Det kaldes safttrækkere og de har den funktion at kalde saft til hovedstammen og derved sikre tykkelsesvæksten. Så længe de er meget små, er det en god idé at lade dem sidde og lave tykkelsesvækst, men så snart de bliver tykkere end en tommelfinger, skal de klippes af.

Plantning af frugttræer

Frugttræer skal plantes i den plantehøjde de er sat i den potte de indkøbes i. Podestedet sidder over jorden og det skal det blive ved med. Hullet skal være så stort, at der er god plads til at plante træet og få god løs muldjord omkring rodklumpen for at fremme røddernes vækst ud i jorden. Planter man frugttræet i græsplænen, skal der fjernes så meget græs i en radius fra stammen, at det svarer til kronens bredde. Det vil sige at der typisk skal fjernes græs i en diameter på ca. 1 meter. Når træet er vokset godt til, kan græsset godt få lov at dække under træet, men græsset vil de første 3-4 år udgøre så stor en konkurrence for træet at træet hæmmes i sin vækst.

Frugttræer vokser i ganske almindelig havejord og vil gerne vandes det første år, det plantes. Planter man om efteråret, er behovet for ekstra vand det efterfølgende forår begrænset. Frugttræer skal gødes hvert forår, når der er kommet blade på træerne.

facebook comments:


 • Hej

  Du kan plante så snart du kan komme i jorden her i foråret og måske endda nå at få lidt frugter til efteråret.. Plantningen er mest optimal i foråret og efteråret. Man kan dog plante hele året rundt, hvis bare man kan grave i jorden, eller det ikke er for tørt. Du kan læse lidt mere om frugttræer her http://www.plantetorvet.dk/altom/frugt_forside.php

  March 21 2013
  CommentsLike
  • Lone Thrane Jensen

   Hej – Jeg synes ikke jeg kan læse mig til hvornår et frugttræ skal plantes?

   March 21 2013
   CommentsLike

   • Hej Villadsen
    Hvis dine nye træer er nogenlunde velformede bør du vente med at beskære dem.
    Ved især blommer kan du fremkalde en kraftig vækst der bevirker at planterne ikke sætter blomster og hermed ingen frugt.
    kirsebær og blommer kan til tider skades af beskæring, dette minimeres ved at sommerbeskære juni – august.
    De fleste planter vil efter vinterbeskæring (januar – april )efterfølgende vokse kraftigt.
    Venlig hilsen
    Jacob

    December 08 2010
    CommentsLike
    • d.villadsen

     jeg har købt nogle frugttræer jeg vil gerne vide hvornår på året man beskære dem .

     November 26 2010
     CommentsLike
     • Dorthe Hansen

      Hej

      Jeg har plantet et kirsebærtræ i april/maj. Problemet er at det hænger med bladene som også blivergule.
      Kan dette skyldes at rødderne er beskadiget eller mangler det vand…eller

      Med Venlig Hilsen
      Dorthe

      July 16 2010
      CommentsLike
      • Rie

       Hejsa
       Jeg skal til at købe 2 æbletræer til min lille have ca 150 m2, som ligger på toppen af en bakke, dvs at der er meget vind = ingen læ og det er fed lerjord, men hvilken slags grundstamme skal jeg gå efter når jeg ikke ønsker at træerne bliver for store. Jeg er lidt forvirret når jeg møder betegnelser som MM106, M7, M9 osv, har spurgt mig lidt omkring og alle har en holdning.
       Med venlig hilsen
       Rie

       April 26 2010
       CommentsLike

       • Hej Sten
        Vinplanter kan bløde ( plantesaften løber ud fra det afklippede sår når det bliver forår )vis de bliver beskåret for sent. derfor bør du beskære vinplanten inden jul gerne før.
        Du kan beskære det du vil i vækstsæsonen og især er det udmærket at stope de nye skud inden de bliver vilde og uregerlige, det vil også gavne druerne.
        Venlig hilsen
        Jacob

        March 08 2010
        CommentsLike
        • Steen

         Jeg har netop købt nyt hus, og har fået et vindruetræ med i købet, det var ikke så ring’ endda..
         Mit spørgsmål er hvornår på året man skal beskære sådan et, og hvor meget man klipper af ??
         Tidligere ejer nævnte blot at træet vokser hurtigt og at man skal beskære ‘kraftigt’

         Med venlig hilsen,
         Steen

         February 10 2010
         CommentsLike

         • Hej Esben
          Frugttræer kan stå på afstande fra flere træer pr m2 til afstande på 4*4 m.
          I den gamle landbo have står træerne ofte med 4*4 m. Her er det store træer masser af frugt der ofte sidder højt oppe og det er som en lund at være i.

          Den mere intensive frugthave kunne træerne stå på 1,5 – 2 m på begge led.
          Træerne er her ikke så store, de fleste frugter kan nås fra jorden. Frugterne vil ofte være større i de små træer.
          Den intensive frugthave vil rumme flere træer forde de fylder mindre og det kan udnyttes til at rumme flere frugttræ varianter feks. Valnød,storfrugtet hassel, storfrugtet hyld,kvæde,morbær,mandel og mange flere.
          Venlig hilsen
          Jacob

          November 25 2009
          CommentsLike
          • Esben

           Jeg er ved at anlægge en ret stor have. Jeg har tænkt mig at plante 10 til 15 blandede frugttræer. De skal stå i rækker så de bliver nemme at holde rene. Har du et forslag til række- og planteafstand?

           July 29 2009
           CommentsLike