Beskæring af frugttræer

 

Når man dyrker frugttræer i haven, er beskæring et hjælpemiddel til at sikre sig et godt udbytte af lækre frugter og et smukt træ, der passer i størrelse og facon til den enkelte have. Man kan dyrke masser af frugt helt uden beskæring, men resultatet bliver bedst, hvis man kender nogle enkle grundprincipper.


Beskæring er omgivet af megen mystik, og mange er bekymrede for at finde saks og sav frem og gå i gang. Det er der ingen grund til. Beskæring er ikke så vanskeligt, som det bliver gjort til. Betragt først og fremmest beskæringen som det hjælpemiddel, det virkelig er, og lad ikke udsigten til lidt beskæringsarbejde afholde familien fra at opleve glæden ved at dyrke sin egen frugt.

Hvornår

Æble- og pæretræer udvikler sig bedst, hvis de beskæres, mens blomme- og kirsebærtræer normalt beskæres så lidt som muligt. Blomme- og kirsebærtræer må kun beskæres, mens der er blade på træerne, mens æble- og pæretræer er meget tolerante overfor indgreb og i princippet kan beskæres året rundt. Dog er det en god ide at undgå blomstringsperioden, da der vil gå mange blomster tabt, når grenene trækkes ud af træet.

Man behøver ikke udføre hele arbejdet på en gang. Det kan være nemmest at vurdere træets facon og størrelse, når der ikke er blade på træerne. Det taler for vinterbeskæring. Omvendt kan man i sommerens løb bedre se, hvilke grene der ikke udvikler frugt og skygger for andre. De kan fjernes på det tidspunkt. Og i forbindelse med plukningen afslører det sig tydeligt, hvilke grene der vanskeligt lader sig høste. Da kan de fjernes, mens man kan huske, hvor problemerne var.

Hvorfor

Beskæring sker for at forme træet og for at sikre optimale lysforhold for frugtudvikling i kronen.

Flere frugter, bedre frugtstørrelse, lettere plukkearbejde, mindre omfangsrigt træ eller mere velformet træ er alt sammen gode argumenter for at gå i gang med en målrettet beskæring.


Hvordan

Det gælder for ethvert beskæringsarbejde, at man skal bruge rent, skarpt værktøj, så snitfladen bliver så jævn som muligt og dermed levner sygdomsangreb mindst mulig indfaldsport.

Så vidt muligt bør man altid fjerne grene ved basis eller i forbindelse med større sidegrene.

Ved grenens udspring er der en krans eller krave omkring grenen. Den krave gemmer på grenens sårhelingsberedskab. Derfor er det vigtigt, at kraven bevares intakt. Skæres den bort, kan såret ikke hele. Men skæres for langt fra kraven, er der også problemer. Så kan arvævet nemlig ikke vokse hele vejen ud over den tilbageblivende grenstab, og såret lukker ikke. Derfor er det vigtigt at følge grenkraven, når man beskærer.

Det er en smagssag og et pladsspørgsmål, hvordan man ønsker sig, at frugttræer skal se ud, når det vokser til. Der findes ikke én rigtig måde, at beskære på, men der er tre forskellige principper, man kan arbejde efter.

Man kan vælge et traditionelt kronetræ, et spindeltræ, der er formet som et juletræ og kræver betydeligt mindre plads end et kronetræ, eller et espaliertræ, der kræver et absolut minimum af plads.

Det er nødvendigt at beslutte sig for træets facon på plantetidspunktet. Når først man er gået i gang med at forme træet, kan det ikke laves om.

 

Kronetræet

De fleste frugttræer dyrkes som kronetræer med tre til fire gennemgående hovedgrene. Det nyplantede kronetræ beskæres på plantetidspunktet for at fremme forgreningen.

-Alle skud afkortes med en trediedel af skuddenes længde.

Derefter er der ikke noget beskæringsarbejde, før træet er i god bæring efter 2-3 år. Da er det en tommelfingerregel at foretage få men store klip frem for mange små. Målet med beskæringen er at gøre kronen mindre tæt.

Træet gås efter med saks og sav en gang om året.

-Fjern syge og døde grene.

-Fjern tætsiddende grene og grene, der krydser hinanden.

-Fjern grene, der sidder for lavt eller for højt eller bare sidder i vejen.

Hvis det skal være nemt at plukke, kan træet holdes lavt ved at fjerne de højeste grene ved stammen eller lige over en lavtsiddende sidegren.

Træerne kan reagere med kraftig nyvækst på en beskæring. Hvis der skyder et mylder af vanris frem i forbindelse med beskæringsstedet, skal de hurtigst muligt fjernes. Riv dem simpelthen af. Ellers opnås det modsatte af det, der var hensigten, nemlig at skabe lys og luft i kronen.

 

Spindeltræet

Et spindeltræ har en kraftig midterstamme og vandrette sidegrene i en spiral omkring stammen. Det fylder ikke ret meget i haven, det er nemt at høste, og formen giver gode vilkår for frugtudviklingen. Samtidig betyder nedbindingen, at træets vækst er begrænset, men til gengæld at frugtsætningen fremmes.

I forbindelse med plantningen skal træet bindes til en solid pæl. Undgå at beskadige rødderne, når pælen bankes i jorden.

-Klip topskuddet cirka 40 cm over det øverste sideskud.

-Vælg de sideskud, der har den mest rette grenvinkel i forhold til hovedstammen, og bind dem med en snor til pælen ned til vandret. Sidegrenene skal være jævnt fordelt omkring stammen.

-Overskydende skud fjernes ved stammen.

-Skær sidegrenene ind, så træet får juletræsfacon.

De følgende år gentages proceduren, indtil træet har nået den ønskede højde på et par meter eller tre. Derefter klippes topskuddet årligt tilbage til den øverste sidegren.

 

Espaliertræet

Espaliering er en særlig form for formning af træet. Espalierede træer fylder meget lidt i haven og giver optimale forhold for frugtudvikling. Træer, der er forberedt til espaliering, er en sikker vej til et smukt og velformet espalier.

Et espaliertræ kan bruges som rumdeler i haven, eller det kan plantes op ad en mur. Bemærk dog, at træets grene aldrig må røre ved muren. Det hæmmer frugtudviklingen.

Hvis ikke træet er forberedt til espaliering i planteskolen, klippes topskuddet tilbage til cirka 40 cm ved plantningen for at få gang i sideskudsdannelsen.

-To velplacerede skud bøjes ud til hver sin side, mens et tredje fortsætter væksten opad.

Proceduren gentages de følgende år, indtil espaliertræet har nået den ønskede højde. Da klippes topskuddet blot tilbage til det øverste sideskud.

-Sidegrenene hæftes løbende til espalieret.

-Lodrette skud fra sidegrenene beskæres til 20-30 cm. Det kaldes sporebeskæring og udføres for at fremme blomsterdannelse og dermed frugtsætning og samtidig begrænse væksten.

Et espalier kan formes på utallige måder. Den beskrevne er nem og ligetil at gå til.

facebook comments:

 • Lis Bonde

  Jeg har et æbletræ i haven, som for tiden taber en masse blade, så man skulle tro det er efterår.
  Der er stadig mange grønne blade på træet, men jeg har ikke oplevet, at det taber så mange blade på dette tidspunkt.
  Kan det muligvis skyldes sygdom i træet, æblerne smager godt, men har en meget grim skræl.

  Venlig hilsen
  Lis Bonde

  July 15 2013
  CommentsLike

  • Have you had the experience of looking for a car only to end up feeling frustrated
   and overwhelmed by the process? It may be just be the case that you need
   some solid advice beforehand. The information included here can simplify
   the entire process of purchasing a car.

   June 12 2013
   CommentsLike
   • Kurt laursen

    Har 2 gamle blommetræer som fylder alt for meget de er ca 7 til 8 mtr. I diameter og fyld er derfor det meste af baghaven, de giver så mange blommer at grenene må understøtter da de er så store og lange. Hvor groft an an beskære og hvornår er bedst.?

    June 05 2013
    CommentsLike
    • Karin Skov

     Vi er lige flyttet til et hus med have, hvor der står et ferskentræ. Det er ikke noget kønt syn! De fleste blade er helt krøllede og forkrøblede. Kan træet reddes? Kan jeg beskære mig ud af problemet ved at fjerne alle grene og blade, der er “syge”? Hvornår kan jeg beskære? Vi har to meget store valnøddetræer, som vi gerne vil beskære. hvornår gøres det bedst?
     Venlig hilsen
     Karin

     June 13 2012
     CommentsLike
     • Mogens Jensen

      Jeg vil gerne høre, om der er nogen, der har erfaring med blommetræer, der er formet som espalier.
      På forhånd tak.

      December 21 2011
      CommentsLike
      • Bjarne Schou Andersen

       Hej Henning

       Du kan godt beskære nu. Men det er er lettere at overskue hvad der skal beskæres, hvis du venter til bladene er væk. Ligeledes kan der stadig være svampesporer i luften, så et godt råd er at vente til vinteren engang..

       mvh
       Bjarne Schou Andersen
       Plantetorvet.dk

       October 11 2011
       CommentsLike
       • Henning

        Jeg har et viktoria blommetræ det trænger til en kraftig beskæring, hvornår er den best tid for det?

        October 11 2011
        CommentsLike

        • Hej Connie
         Du kan fint skære 50 % af kronen væk og tidspunktet kan være juni juli.
         Det kan føre til en stor ukontroleret nyvækst som bevirker du må klippe ad flere gange
         Venlig hilsen
         Jacob

         August 19 2010
         CommentsLike

         • Hej Susanne
          Her i skrivende stund har vi her fået næsten 100 mm vand og også en del før så der er svært at tænke på tørke nu, men det kan være et godt bud idet foråret var meget tørt.
          Et andet bud kunne være mosegrise der kan have spist en del af rødderne, dette viser sig ofte ved at træet sidder løs og er nemt at trække op idet rødderne som skrevet er gnavet over. Undersøg det sidste?
          Du må gerne skære de for lave grene væ, de kommer aldrig til at sidde højere
          Venlig hilsen
          Jacob

          August 19 2010
          CommentsLike

          • Hej Christa
           Du skulle haft svar forlængst men nu her
           Du har for længst plantet træet og på vores nye hjemmeside er der grundige beskrivelser på disse spørsmål.
           Jeg vil dog lige skrive et par ord om beskæring.
           Blommetræer skal man beskære med lidt varsomhed.
           ved vinterbeskæring,januar til april fremkalder man en stor vækst som bevirker at træet ikke blomstrer men blot bliver ved med at vokse uhæmmet. Derfor hvis der skal beskæres på unge træer så beskær i juli august.
           Ældre træer gælder det også om at være varsom, her kan en fornuftig bæring forvandles til et hurtigt voksende træ uden frugt, beskær juli august.
           Bemærk at Kirkes skal have én anden blommesort for at bære blommer
           Venlig hilsen
           Jacob

           August 19 2010
           CommentsLike